Institutul de cercetări produse auxiliare organice mediaș

IMPROVING FOOD SAFETY THROUGH THE DEVELOPMENT AND IMPLEMENTATION

OF ACTIVE AND BIODEGRADABLE FOOD PACKAGING SYSTEMS

 

 

Acronim: ACTIBIOSAFE
Competitie/ID Proiect: EEA Grant
Parteneri:

  • Institutul de chimie macromoleculara "Petru Poni" - Iasi (PPIMC)
  • NOFIMA AS (NOFIMA)
  • Institutul de Cercetari Produse Auxiliare Organice, ICPAO Mediaș
  • SC RODAX SRL (RODAX)
  • Universitatea de stiinte agronomice si medicina veterinara, București

Coordonator proiect: Institutul de chimie macromoleculara "Petru Poni" - Iași (PPIMC)

Responsabil proiect din partea ICPAO: ing. Olimpiu Blajan

Proiectul ACTIBIOSAFE va contribui la reducerea riscurilor de modificare și contaminare a alimentelor prin dezvoltarea unor sisteme active și biodegradabile de ambalare , care va oferi o nouă abordare pentru prelucrarea durabilă a bioplasticelor și va oferi o soluție de ambalare funcțională pentru alimente, precum și alte aplicații. Proprietățiile active de ambalare se vor realiza prin utilizarea de chitosan și alte substanțe naturale bioactive, care vor contribui la caracteristicile antimicrobiene și antioxidante, pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor ambalate și, în consecință pentru a diminua utilizarea produselor de conservare pe formulări de produse alimentare.

Aceste caracteristici de ambalaje alimentare contribuie la îmbunătățirea nivelului de conștientizare a consumatorilor și a capacității acestora de a face alegeri sănătoase și prevenirea bolilor cronice. De asemenea, dezvoltarea și punerea în aplicare a ambalajelor produselor alimentare active în vedere protecția mediului cu privire la scăderea resurselor fosile și necesitatea de a reduce cantitatea de materiale de ambalare de unică folosință.


Soluțiile puse în aplicare pentru atingerea acestor obiective se referă la materiale, procese și tehnologii. Mai mult decât atât, orientări specifice ale proiectului vor fi implementate.

 

Site: ACTIBIOSAFE